Pages Navigation Menu

Gokartversenyző

Kecskeméten megjárattam egy Wankel gépet

Kecskeméten jártam, ahol Deák Daninak köszönhetően először tapasztalhattam meg, hogy milyen az, amikor 50 lóerő áll az ember rendelkezésére egy gokartban.

1039585_796862533659897_1296416752811850799_o

Dani gokartját egy 294 köbcentis Aixro XR50 Wankel motor hajtja. Hamar felvettem a ritmust, és hozzá szoktam az erőhöz. Itt jegyezném meg, hogy nagyon jól vezethető gépről van szó. A motorról tudni érdemes, hogy nagyon nyomatékos, és viszonylag egyenletes a nyomaték és teljesítménygörbéje, ezért olyan érzés, mintha mindig 50 lóerő állna a versenyző rendelkezésére, szemben azokkal a 2 ütemű motorokkal, amik csak bizonyos, nagyon magas fordulaton adják le a teljesítményüket, ezért x fordulaton van egy lökésszerű érzés. Itt a versenyző csupán a jobb lábával határozza meg, hogy épp mennyit szeretne ebből az erőből használni ahhoz, hogy jó legyen a kigyorsítása és ne menjen át túlzott driftelésbe a gép hátulja. Mindenesetre nagyon érzékenyen kell vele bánni, de nagyon pontosan adagolható. Az első fékek ide mindenképp kellenek. Mivel volt „műszer” a gépen egy két érdekes adattal is tudok szolgálni. A célegyenesben, ahol nem forgott le a motor, – tízezer párszázas fordulat mellett- 130 km/h körül volt a legnagyobb sebesség, még az egyes kanyarban közel 120 km/h. A kettes kanyarban 1,5G oldalgyorsulás hat a versenyzőre. Mindez kopott gumikon.

A Wankel motor kb. 10 éve van jelen a gokart sportban, de érdekes módon még nem igazán terjedt el. Pedig a legerősebb olyan motor, amit direkt gokartokhoz (is) készítenek, most persze maradva a klasszikus gokartoknál (nem a házilag barkácsolt GSXR stb megoldásoknál, vagy az F1-es méretű pályákon használt 100 Le-s Superkartoknál). Ez a motor gyorsabb tempóra sarkallja a gépet a DD2-es (Rotax motor 2 sebességgel kb. 30 Le) és az ICC kategóriás (6 sebességes váltós, kb 40 Le) motorral szerelt gokartoknál, a nélkül, hogy közben sebességet kellene váltani. És ami a durva, hogy a gyorsulásban is felveszi a versenyt az imént említett típusokkal.

Számomra nagy élmény volt ez a nap, nagyon élveztem a gokart erejét, köszönet a lehetőségért Deák Daninak, aki ennek a típusnak a legjobb hazai szakértője! Ha valakit esetleg jobban érdekel ez a technika: www.aixro.hu.

facebookgoogle_plus

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>